top of page
Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim

Zwemvijver aanleggen

Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim

Aanleg zwemvijver

Wil je in de zomer kunnen genieten van verkoeling in je tuin? Ga dan resoluut voor een zwemvijver. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor als alternatief voor een klassiek zwembad.

 

Een zwemvijver aanleggen is iets lastiger, maar met een juiste aanpak krijg je een prachtige oase van kristalhelder water omringd door natuurlijke flora en fauna.

Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim

Voordelen aanleg zwemvijver

Een zwemvijver brengt je tuin helemaal tot leven en is een verrijking van de biodiversiteit. Bovendien is hij perfect in elke tuin te integreren en biedt hij massa’s voordelen in vergelijking met een klassiek zwembad.

Ecologisch verantwoord

Je werkt samen met de natuur en gaat er niet tegenin én het trekt waterleven en vogels aan.

Chloorvrij

 Je houdt niet alleen je zwembad gezond, je beschermt er ook je eigen huid en zwemkledij mee.

Natuurlijk uitzicht

Een zwemvijver is het hele jaar door mooi. Je hoeft hem ’s winters niet af te dekken met een rol.

Budgetvriendelijk

Met onze zelfbouwformule zoeken we samen de oplossing voor jouw budget.

Zacht voor de huid

Geniet van een verfrissende duik in het water zonder irriterende giftige chemicaliën

Beperkt onderhoud

Natuurlijke zwemvijvers vereisen minder onderhoud dan een onnatuurlijk zwembad.

Kostprijs aanleg zwemvijver

Je zou voor minder enthousiast worden bij het idee in je tuin te laten omringen door al dat moois. De hamvraag is natuurlijk wat de prijs van een zwemvijver is.

 

Hoeveel een zwemvijver kost, hangt af van het soort zwemvijver dat wilt en een aantal andere factoren.

Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Soorten zwemvijvers

In principe zijn er twee soorten zwemvijvers te onderscheiden: natuurlijke zwemvijvers en bio zwembaden.

Als je een bio zwembad wil aanleggen komt er meer kijken dan bij de aanleg van een natuurlijke zwemvijver. Daardoor is de prijs ook iets hoger. Verder zijn er verschillende andere elementen die de totale kost voor het bouwen van een zwemvijver bepalen.

Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Natuurlijke zwemvijver

Bij een natuurlijke zwemvijver is het zwemgedeelte gescheiden van het filtergedeelte. De filtering gebeurt op dezelfde wijze als in de natuur, van boven naar onder. Daarom gebruikt men ook de term ‘downflow” systeem.

Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Bio zwembad

Bio zwembaden werken op dezelfde manier maar er komt nog een extra filtering aan te pas, met waterstofperoxide. Daardoor krijg je water van drinkkwaliteit, zonder de gladde ‘biofilm’.  Bovendien kan je een bio zwembad ook verwarmen.

Kostprijs zelf zwemvijver aanleggen: de belangrijkste factoren

Verder speelt ook de locatie een rol. Als de vijver op een moeilijk bereikbare plaats ligt, kan dit de kosten opdrijven. Ook het type beplanting, de filtertechnologie en eventuele verlichting kunnen de kostprijs van een zwemvijver beïnvloeden.

 

Tot slot is het belangrijk dat je bij de aanleg van een zwemvijver enkel met duurzame en energiezuinige materialen werkt. Denk hierbij aan energiezuinige pompen en een duurzame TOP-folie met een lange levensduur.

Apparatuur

Wil je zelf een zwemvijver aanleggen, dan heb je gereedschappen nodig zoals graafmachines, schoppen en harken. Je kan deze natuurlijk ook huren of kopen. Houd er rekening mee dat de kosten voor het huren van gereedschap aanzienlijk kunnen oplopen.

Grootte vijver

De grootte van de vijver is een van de belangrijkste factoren die de prijs van de aanleg van een zwemvijver bepalen. Een mini zwemvijver aanleggen en onderhouden kost natuurlijk beduidend minder dan een grote zwemvijver. Hoe groter de vijver, hoe meer materialen en arbeid er nodig zijn.

Materialen

Je hebt o.a. een vijverfolie, vijverpomp, het filtermateriaal, de beplanting, stenen of andere decoratieve elementen nodig. De kosten van deze materialen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte van de vijver en de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Arbeid

De kost van de arbeid is niet zo eenvoudig te berekenen. Als je ervoor kiest om je zwemvijver zelf aan te leggen, dan dien je ermee rekening te houden dat je heel wat uren aan het werk zal zijn. Je steekt er dus veel tijd in maar het grote voordeel is dat je zo ook flink kan besparen op de totale kostprijs.

Kosten voor het onderhoud van een zwemvijver

De belangrijkste onderhoudstaken zijn:

  • Snoeien beplanting

  • Toevoegen filterbacteriën 

  • Testen water op onbalans en hardheid

  • Zuiveren water, eventueel met zwemvijverrobot

Deze laatste blaast het zwemwater door een filter en zorgt zo zonder waterverlies voor een zuivere bodem en wanden.

De kosten voor het onderhouden van een zwemvijver kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van de vijver en het type beplanting dat je gebruikt.

Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Alles uitbesteden vs. zelf zwemvijver aanleggen

Een zwemvijver aanleggen kan een dure aangelegenheid zijn. Je kan ervoor kiezen om alle werkzaamheden uit te besteden aan een firma, maar de kostprijs voor een zwemvijver kan zo al gauw tot in de ettelijke tienduizenden euro’s lopen.

 

Een andere optie bestaat er natuurlijk in om je zwemvijver zelf aan te leggen. Het vereist wel enige kennis en vaardigheid, of een partner die je hierin deskundig weet te begeleiden.

Professionele begeleiding bij aanleg zwemvijver

Als je bij de aanleg van je zwemvijver kiest voor een zelfbouwzwemvijver, is een betrouwbare partner je met raad en daad bij staat de beste garantie op succes. Ecoswim heeft de nodige ervaring en expertise in huis om je een prachtige zwemvijver te helpen aanleggen. Bovendien staan we voor een transparante, persoonlijke en proactieve aanpak.

Indien je dat wenst, komt Ecoswim ter plaatse om de mogelijkheden nader te bekijken en te bespreken. Tegelijkertijd laat Ecoswim je kennismaken met stalen van de mogelijke materialen.

 

Het is uiteraard ook mogelijk om een project in je buurt of onze demo-zwemvijver te bezoeken.​

Succesverhalen

Er zijn talloze succesverhalen van mensen die met Ecoswim zelf een zwemvijver hebben aangelegd. Met de juiste kennis en vaardigheden is het perfect mogelijk deze zelf aan te leggen. Zo kan je geld besparen en genieten van de de voldoening dat je zelf iets prachtigs mee hebt vorm gegeven.

Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Gunther Daems

Ecoswim onderscheidt zich door zijn toegankelijkheid en heldere uitleg over het proces. Het stappenplan dat Carl aanreikte, gaf me het vertrouwen dat ik nodig had om met hem samen te werken. Dankzij deze prachtige zwemvijver heb ik echt een vakantiegevoel in mijn eigen tuin gekregen.

Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Yves Borgers

Ik had problemen met algengroei en ongebalanceerde waterwaardes in mijn zwemvijver en zocht naar een ecologische oplossing. Ecoswim onderscheidde zich door zijn deskundige uitleg, begeleiding tijdens het project en goede na-service. De samenwerking resulteerde in een zorgeloze zwemvijver, gebouwd met kwaliteitsvolle materialen.

Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Ernest Timmermans

De vlotte samenwerking met de baas, zorgde voor een fantastisch resultaat. Mijn kleinkinderen zijn dol op onze zwemvijver en we kunnen nu volop genieten van onze vakantie thuis. Ik zou Ecoswim dan ook zonder twijfel aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een goede en betrouwbare partner voor het bouwen van een zwemvijver!

Overweeg je om zelf een zwemvijver aan te leggen?

Ben je nog niet overtuigd? Bekijk dan onze stap-voor-stap handleiding om zelf de aanleg van je zwemvijver voor je rekening te nemen en ontdek hoe je zelf je droomzwemvijver in je eigen tuin kan realiseren.

Zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
bottom of page