top of page
Zelf zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim

Zelfbouw zwemvijver

Zelf zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim

Natuurlijk(e) zelfbouw zwemvijver

Een zwemvijver kan perfect in elke tuin worden geïntegreerd, ongeacht de stijl van de woning. Bovendien heb je er het hele jaar door plezier van. In de zomer kan je chloorvrij zwemmen en in de winter geeft een zwemvijver leven aan je tuin.


In tegenstelling tot een klassiek zwembad is het bij een zwemvijver de natuur zelf die instaat voor een gezond evenwicht. Aangepaste waterplanten in combinatie met poreus filtermateriaal zorgen op een natuurlijke wijze voor glashelder water. 

Hoe ga je te werk?

Wie interesse heeft in de aanleg van een zelfbouw zwemvijver, kan daar online heel wat informatie over terugvinden. Helaas spreken de zogenaamde experts elkaar soms tegen. Daardoor weet je niet altijd op welke bron(nen) je kan vertrouwen.

 

De aanleg van een doe-het-zelf zwemvijver brengt een stevige investering met zich mee. Daardoor heb je eigenlijk maar één kans krijgt om het goed te doen. En ga je dus best in zee met iemand die je advies op maat kan geven.

 

Een partner met kennis van zaken zal je bevestigen dat elk project anders is. Hij of zij kan je dus helpen een plan uit te werken dat helemaal op jouw noden en wensen is afgestemd.

Zelf zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim

Stap voor stap een zelfbouw zwemvijver aanleggen

Het is erg belangrijk dat je weet hoe je alles van A tot Z moet aanpakken. Hieronder volgt een overzicht van alle stappen die je moet volgen om zelf een zwemvijver aan te leggen.

 • Stap 1: Het vormen van een idee
  Het begint allemaal met het uitwerken van een idee. Dit doe je in eerste instantie in je hoofd. Dan kom je uit bij vragen als: Wat is de juiste locatie, vorm, afmetingen en diepte van de zwemvijver? Waar plaats je de filterzone en welke planten plaats ik in de filterzone? Welke type folie gebruik ik? Wat is er nodig voor het onderhoud? Met een bekwame partner aan je zijde krijg je zo de eerste aanzet voor de realisatie van een prachtige zwemvijver. Samen maak je een lijst met de nodige materialen en een bouwplan. Daarna bestel je de bouwmaterialen dan bij een leverancier naar keuze.
 • Stap 2: Inplanting en afmetingen van de zelfbouw zwemvijver
  Het zwemgedeelte is door middel van een muur afgescheiden van de filterzone. Deze is gevuld met een combinatie van lavasubstraat en een ingebouwd filtersysteem. Ook bevat ze twee energiezuinige pompen die voor de watercirculatie zorgen. Het zwemgedeelte is 140 cm diep en meestal rechthoekig. Het zwemgedeelte van de doe-het-zelf zwemvijver ligt ideaal gezien in de zon. Zo kan het zwemwater in de zomer sneller opwarmen. De filterzone is dan weer best georiënteerd naar Noord – Noordoost. Een plaatsing in de onmiddellijke nabijheid van bomen is niet echt aan te raden. Vallende bladeren in de herfst kunnen immers voor heel wat problemen zorgen. Om een goed beeld te krijgen helpt het om de afmetingen aan de hand van paaltjes uit te zetten. Met nog een lint erbij wordt het visueel heel duidelijk hoe groot de zwemvijver uiteindelijk wordt.
 • Stap 3: Bouwplan voor de zelfbouw zwemvijver en keuze van de materialen
  Dit is de fase van het ontwerp van het technische bouwplan. Ook is het nu het moment de de randafwerking en de kleur van de folie te kiezen. Je kan er ook voor opteren om je zwemvijver te verlichten met duurzame LED-lampen.
 • Stap 4: Uitgraven van de kuip voor de zelfbouw zwemvijver
  Hiervoor doe je best beroep op een partij met kennis van zaken. Denk op voorhand ook na over een oplossing voor de uitgegraven grond. Zo kan je namelijk heel wat tijd en geld besparen. De toegankelijkheid van het terrein bepaalt namelijk in grote mate hoe vlot de werkzaamheden kunnen verlopen.
 • Stap 5: De bekisting en het gieten van de betonplaat
  De bodem van de zwemvijver moet stevig genoeg zijn. Daarom is er een betonnen funderingsplaat nodig. De dikte ervan hangt af van de stevigheid van de ondergrond. Deze betonplaat kan je op twee manieren opbouwen. Door een combinatie van een dubbel wapeningsnet of beton waarin al metaalvezel is vermengd. De bereikbaarheid van de bouwput bepaalt of er nood is aan een betonpomp. Deze is wel wat duurder maar heeft een groot voordeel. Je kan het beton op een eenvoudige en egale manier over de bodem verdelen.
 • Stap 6: Het uitzetten en plaatsen van de betonblokken
  Eerst zet je de binnenmaten van de zwemvijver volgens het bouwplan uit. Daarna plaats je de betonblokken op het betonnen dek. De hoogte van de buitenmuren bedraagt standaard 140 cm. Concreet gaat het dus om 7 rijen betonblokken van 19 cm hoog en een voeg van 1 cm. Het gebruik van betonblokken geniet altijd de voorkeur. Deze hebben namelijk het voordeel dat ze door vochtige grond niet kunnen rotten. Daardoor behouden ze lang hun stevigheid. Nadat de buitenmuren zijn opgetrokken volgt de bouw van de filtermuur. Deze is 20 cm lager dan de buitenmuren. De reden hiervoor is dat het water moet kunnen overlopen.
 • Stap 7: Plaatsen van de duurzame TPO-folie
  Eens de kuip volledig afgewerkt en proper is, moet je ze nog deze waterdicht maken. Dit kan op verschillende manieren. Vroeger gebruikte men giftig polyester of EPDM-rubberfolie. Nu zijn er veel betere en ecologische alternatieven. Een zeer goede folie is de duurzame TPO-folie. Standaard is die zwart van kleur. Hij is echter ook in andere kleuren te verkrijgen. Deze wordt ter plaatse op maat gemaakt en aan elkaar gelast. Zo krijg je een perfect resultaat. Het is daarom belangrijk dat je deze taak door ervaren mensen laat uitvoeren. Wij werken om deze reden altijd samen met Sealtec. Dit is een firma die is gespecialiseerd in het plaatsen van deze folies.
 • Stap 8: Plaatsen van het technische gedeelte van de filter
  Je wil natuurlijk het water van je zwemvijver glashelder krijgen. Daarvoor moet het water door de filterzone kunnen circuleren. Twee ingebouwde pompen zorgen hiervoor. De volledige inhoud van het zwemgedeelte moet om de drie uur door het filtergedeelte kunnen stromen. Dan heb je nog de juiste samenstelling en de plaatsing van het filtersysteem. Daarvoor kan je best vertrouwen op iemand met kennis van zaken zoals Ecoswim. Wij kunnen je met raad en daad bijstaan. Deze fase is bovendien erg belangrijk. Als je dit in het begin niet juist doet, kan je dit later nog moeilijk corrigeren.
 • Stap 9: Filtergranulaten aanbrengen
  De verschillende soorten filtergranulaten worden geleverd in “big bags”. Deze zijn gewassen en ontgruisd. Ze dienen speciaal voor gebruik in de filters van zwemvijvers. Het is belangrijk deze lavasteentjes voorzichtig in de filterzone te plaatsen. Zo voorkom je schade aan de folie of filterinstallatie. Vul de filterzone en zwemzone gelijktijdig tot op een hoogte van ongeveer 60 cm. Hierdoor vallen de lavasteentjes zachter in de filterzone. Zo loop je geen gevaar op beschadigingen.
 • Stap 10: De zelfbouw zwemvijver vullen met leidingwater
  Het is belangrijk de uitgraving van de put op te vullen met gestabiliseerd zand. Dit doe je langs de buitenzijde van de wanden. Zo zijn deze zeker stevig genoeg. Je kan dit al doen na het plaatsen van het technisch gedeelte van de filter. In ieder geval moet je het doen voor je je doe-het-zelf zwemvijver vult met water. Zo kan de constructie de druk van het water weerstaan. Je gebruikt hierbij het best leidingwater. In dit water zijn namelijk alle noodzakelijke mineralen en kalk aanwezig. Regenwater is te zuur en bevat deze mineralen niet. Later, wanneer de zwemvijver is gevuld, kan je het verdampte water eventueel wel aanvullen met regenwater. Verder is het gebruik van putwater uit een ondiepe put ten zeerste af te raden. Je kan immers nooit weten welke onzuiverheden aanwezig zijn in dit water. Vaak bevatten ze sporen van ijzer, voedingsstoffen door overbemesting en andere schadelijke stoffen zoals zware metalen. Dit alles kan het biologisch leven en dus rechtstreeks ook de waterkwaliteit nadelig beïnvloeden. Ook hier geldt de vuistregel ‘Beter voorkomen dan genezen’. Problemen die tijdens deze fase ontstaan kan je bijna niet oplossen. Het laatste wat je wil is dat je achteraf de volledige waterhoeveelheid opnieuw moet vervangen. Verder kan een teveel aan ijzer voor blijvende bruine aanslag en vlekken zorgen. Deze zijn zeer moeilijk en in sommige gevallen zelfs niet te verwijderen. TIP: Het is belangrijk de zwem- en filterzone ongeveer gelijktijdig op te vullen met het leidingwater. Zo voorkom je dat er een te hoge waterdruk op de tussenmuur zou ontstaan en deze het zou begeven.
 • Stap 11: Filterplanten plaatsen en waterwaarden juist zetten
  Wanneer de zwemvijver en filterzone gevuld zijn, is het tijd voor de voorlaatste stap. Je kan kan nu de filterplanten in de filterzone inplanten. Ook moet je nu de waterwaarden via een druppeltester te controleren. De twee belangrijkste waarden zijn: de Globale hardheid (Gh) de Karbonhardheid (Kh) Het is absoluut nodig deze hardheidswaarden te meten omdat deze waarden in het leidingwater van streek tot streek verschillen. Meestal is de waarde van de Gh (globale hardheid) ongeveer 6° Duitse hardheid. Dit is echter te zacht en ideaal voor algengroei. Je kan dit voorkomen door de Gh waarde naar 12° Duitse hardheid te brengen. Dit kan eenvoudig met de juiste hoeveelheid Gh+ korrel. De precieze hoeveelheid korrel hangt af van de totale waterinhoud van de zwemvijver. Hierna is het de beurt aan de Kh (Karbonhardheid). Deze meet je via de druppeltest en dan breng je deze naar de waarde 6° Duitse hardheid. Vervolgens voeg je ook nog de noodzakelijke filterbacteriën toe. Deze ruimen voedingsdeeltjes op en zorgen voor een ideale en optimale waterkwaliteit. Waar moet je op letten Tip 1 Gebruik enkel GH+ en KH+ van een gerenommeerd merk. Op het internet en in Facebookgroepen promoot men wel eens goedkopere “alternatieven”. Het nadeel van deze producten is dat ze een witte, harde afzetting op je vijverfolie veroorzaken. Deze is helaas niet of heel moeilijk te verwijderen. Tip 2 Dien de stoffen Gh+ en Kh+ niet gelijktijdig toe. Deze stoffen kunnen namelijk onderling een nadelig effect op elkaars werking hebben. Doe je het toch, dan kan dat leiden tot onjuiste metingen. Ook het chemisch evenwicht van het water zal er ook door verstoord worden.
 • Stap 12: Zwemmen en genieten van je zelfbouw zwemvijver
  Eens het zware werk achter de rug is, is het vooral zaak om te genieten van je doe-het-zelf zwemvijver. Elk seizoen heeft een zwemvijver iets unieks en biedt hij een meerwaarde aan de diversiteit en het leven in de tuin.
stappenplan
Onze werkwijze

In een eerste telefonische kennismaking luistert Ecoswim naar je verwachtingen en wensen. Je komt meer te weten over de werkwijze voor het aanleggen van een zelfbouw zwemvijver en ontvangt een richtprijs.

Indien deze in lijn van je verwachtingen ligt, komt Ecoswim ter plaatse om de mogelijkheden nader te bekijken en te bespreken. Tegelijkertijd laat Ecoswim je kennismaken met stalen van de mogelijke materialen.

 

Het is uiteraard ook mogelijk om een project in je buurt of onze demo-zwemvijver te bezoeken.

Vraag je kennismakingsgesprek aan.

Zelf zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Nadat de basisconstructie in betonblokken klaar is, staat Ecoswim in voor:
Plaatsing TPO-folie
Levering filtergranulaten
Plaatsing technische filtering
Inplanten filterplanten
Maken van lijmverbinding
Op niveau brengen van waterwaarden
Succesverhalen

Er zijn talloze succesverhalen van mensen die met Ecoswim zelf een zwemvijver hebben aangelegd. Met de juiste kennis en vaardigheden is het perfect mogelijk deze zelf aan te leggen. Zo kan je geld besparen en genieten van de de voldoening dat je zelf iets prachtigs mee hebt vorm gegeven.

Zelf zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Gunther Daems

Ecoswim onderscheidt zich door zijn toegankelijkheid en heldere uitleg over het proces. Het stappenplan dat Carl aanreikte, gaf me het vertrouwen dat ik nodig had om met hem samen te werken. Dankzij deze prachtige zwemvijver heb ik echt een vakantiegevoel in mijn eigen tuin gekregen.

Zelf zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Yves Borgers

Ik had problemen met algengroei en ongebalanceerde waterwaardes in mijn zwemvijver en zocht naar een ecologische oplossing. Ecoswim onderscheidde zich door zijn deskundige uitleg, begeleiding tijdens het project en goede na-service. De samenwerking resulteerde in een zorgeloze zwemvijver, gebouwd met kwaliteitsvolle materialen.

Zelf zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
Ernest Timmermans

De vlotte samenwerking met de baas, zorgde voor een fantastisch resultaat. Mijn kleinkinderen zijn dol op onze zwemvijver en we kunnen nu volop genieten van onze vakantie thuis. Ik zou Ecoswim dan ook zonder twijfel aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een goede en betrouwbare partner voor het bouwen van een zwemvijver!

Begeleiding bij aanleg zelfbouw zwemvijver

Bij de aanleg van je zelfbouwzwemvijver is naast een duidelijk bouwplan ook het gebruik van de juiste duurzame materialen cruciaal.

 

Op die manier kan je jarenlang zorgeloos genieten van je zelfbouw zwemvijver. Ecoswim begeleid je in het proces om zelf je zwemvijver te realiseren.

Zelf zwemvijver aanleggen Laakdal | Ecoswim
bottom of page