top of page
Zoeken
  • zelfbouwzwemvijver

De ultieme gids voor het onderhoud van je zwemvijver (met een stap-voor-stap plan)

Bijgewerkt op: 5 apr.


Onderhoud zwemvijver

De populariteit van zwemvijvers wordt steeds groter, en de verklaring hiervoor is heel simpel. Zwemvijvers zijn mooi en zeer goed te integreren in je tuin, ze geven er een meerwaarde aan en bovenal zijn ze natuurlijk en milieuvriendelijk. De zuivering van het water gebeurt op een natuurlijke manier door een combinatie van filterplanten, lava en bacteriën. Er wordt bij dit alles geen gebruik gemaakt van schadelijke chemicaliën.


Het onderhoud van je zwemvijver is erg belangrijk. Een goed onderhouden zwemvijver vormt een prachtige en verfrissende oase waarvan je kan genieten en kan aan afkoelen tijdens de warme zomerdagen. Het zuivere natuurlijke water trekt tal van vogels en nuttige insecten aan en zorgt zo voor een uitbreiding en ondersteuning van de biodiversiteit.


Het belang van een goed onderhoud van je zwemvijver


Hoewel ze in vergelijking met traditionele zwembaden weinig onderhoud vergen, is er toch regelmatig onderhoud van je zwemvijver nodig om er hen optimaal uit te laten zien en functioneren. Verwaarlozing van je zwemvijver kan leiden tot problemen met de waterkwaliteit en onzuiver water door algengroei. Door regelmatig onderhoud van je zwemvijver blijft hij er niet alleen mooi uitzien, maar is hij ook veilig om in te zwemmen.


Het meeste werk heb je bij het begin van de lente, na het slechte weer in de herfst en winter zijn er veel bladeren en takken van omliggende bomen in de zwemvijver terechtgekomen die het natuurlijk evenwicht kunnen verstoren.


Stap 1: Waterwaarden testen


De eerste stap in het onderhoud van je zwemvijver is het testen van het water. Zo kan je de beginsituatie bepalen want meten is weten. De eenvoudigste manier om de waterwaarden te meten is door een druppeltest te gebruiken, die veel nauwkeuriger is dan teststrookjes. Je kan deze test best maandelijks uitvoeren omdat regenval en andere factoren een invloed kunnen uitoefenen op de waarden.


Om de biologische processen hun werk te laten doen is het belangrijk de PH of de zuurtegraad op de juiste waarde te houden. De ideale zuurtegraad ligt tussen 6,5 en 8,5. Naast de PH-waarde kan je met een testkit ook de globale hardheid (Gh) en de karbonhardheid (Kh) bepalen. De gemeten waarden geven een indicatie van de hoeveelheid producten die je moet toevoegen. Zo kan je weer tot de gewenste waarden komen en de waterwaarden in balans krijgen.


Merk je op dat de waardes van je zwemvijver niet optimaal zijn? Dan kan je ons altijd contacteren voor vrijblijvend advies. Zo kunnen we samen bekijken hoe we je zwemvijver weer in balans kunnen krijgen.


Stap 2: De zwemvijver schoonmaken


De volgende stap in het onderhoud van je zwemvijver is het schoonmaken. Daarmee bedoelen we dat je al het vuil, zoals bladeren en takjes, van het wateroppervlak en de bodem van de vijver moet verwijderen. Je kan hiervoor een schepnet of een vijverstofzuiger gebruiken. In onderstaande video zie je hoe zo'n zwemvijverrobot werkt.



Een zwemvijverrobot staat garant voor maximaal comfort en efficiëntie. Bij ons kan je steeds terecht voor vrijblijvende info over de aankoop en het verhuur van een zwemvijverrobot. Het is belangrijk om het vuil regelmatig te verwijderen. Zo voorkom je dat het afbreekt en stoffen zoals nitriet en fosfaat gaat vormen die de algengroei kunnen bevorderen.


Stap 3: Controleer de algengroei


Algengroei is één van de grootste uitdagingen bij het onderhoud van je zwemvijver. Zweefalgen maken het water groen, troebel en onaantrekkelijk. Algen hebben zacht, voedselrijk en zuurstofarm water nodig. Om algen te bestrijden gaan we nuttige bacteriën aan de vijver toevoegen. Deze concurreren met algen om voedingsstoffen en helpen het water helder te houden.

algen in de zwemvijver
Ongecontroleerde algengroei in zwemvijver

De impact van nitraten en fosfaten op het onderhoud van je zwemvijver


De belangrijkste voedingsstoffen voor plantaardige mechanismen, en dus ook voor algen, zijn nitraten en fosfaten. Nitraten en fosfaten komen op verschillende manieren in de vijver.


Door het overvloedig gebruik van kunstmest en dierlijke mest in de landbouw en schoonmaakmiddelen, is de hoeveelheid fosfaten en nitraten in ons ecosysteem en waterhuishouding enorm toegenomen. Als je het zwemvijverwater gaat aanlengen met putwater komen deze nitraten en fosfaten dus ook in je zwemvijver terecht.


Organisch afval verwijderen


bladafval in zwemvijver
Bladafval in zwemvijver

Ook het organisch afval dat in uw zwemvijver belandt, denk maar aan bladafval of uitwerpselen van vissen, kan voor een verhoging van nitriet zorgen. Bij de afbraak van dit organisch afval komt er CO2 en ammoniak vrij. Bacteriën zetten ammoniak om in nitriet en vervolgens in nitraat. Dit nitraat vormt op zijn beurt dan weer een goede voeding voor planten.


In een gebalanceerd vijvermilieu is deze toevoer geen probleem omdat de aangeplante filterplanten dit nitraat kunnen opnemen. Helaas raakt deze balans snel verstoord bij een overschot aan voedingstoffen waardoor algen onbelemmerd van een feestmaaltijd kunnen genieten. Het is dus belangrijk tijdens het onderhoud van je zwemvijver op regelmatige basis filterbacteriën toe te voegen. Deze kunnen dan het overschot aan voedingstoffen opnemen.


Stap 4: Wekelijks onderhoud


Na het voorjaarsonderhoud in de lente besteed je best wekelijks een uurtje aan het onderhoud van je zwemvijver. Verwijder dus elke week de ingevallen bladeren en afgestorven delen van de filterplanten. Voeg ook wekelijks filterbacteriën toe zodat je zwemvijver in topconditie blijft en kan je er jarenlang van genieten.


Plaats ook een half uurtje per week de zwemvijverrobot zodat de bodem en de wanden mooi proper blijven.


Conclusie


Het onderhoud van een zwemvijver vergt tijd en inspanning, maar de beloning is absoluut de moeite waard. Een goed onderhouden zwemvijver kan jou en je gezin een mooie en verfrissende oase in je achtertuin bieden. Belangrijk bij een zwemvijver is dat je proactief te werk gaat, door de waterwaarden juist te zetten en te houden zorg je ervoor dat de biologische processen in de ideale omstandigheden het water kunnen zuiveren.


Problemen die je kan vermijden hoef je nooit op te lossen :-) Het voordeel van een goed onderhoud van je zwemvijver is dat deze met de jaren zuiverder en zuiverder wordt. Bovendien ontstaat zo ook een biologisch evenwicht waardoor de intensiteit van het onderhoud sterk afneemt.





211 weergaven0 opmerkingen
bottom of page